€309.000 Subsidie Duurzame Energieproductie toegekend

Schermafbeelding 2015-02-25 om 12.54.23Wageningen op Zon heeft van de Rijksoverheid voor de zonnecentrale op het Marin een exploitatiesubsidie van maximaal €309.000 (over 16 jaar) toegekend gekregen. Daarmee kan het exploitatiemodel veranderen en dat heeft de volgende voordelen:

 

 • Mensen uit heel Wageningen (en de omliggende gemeenten) kunnen deelnemen!
 • Bij verhuizen kan je participatie gewoon doorlopen
 • Als je meer opwekt via Wageningen op Zon dan je eigen verbruik is dat geen probleem
 • Mensen kunnen bij hun eigen energieleverancier blijven als ze dat willen
 • Subsidie gegarandeerd gedurende 16 jaar

Tot nu toe was het verdienmodel van Wageningen op Zon voor de leden die investeren in de zonnecentrale gebaseerd op de kortingsregeling energiebelasting (regeling verlaagd tarief energiebelasting). Met die kortingsregeling krijgen huishoudens in de postcodegebieden rondom de zonnecentrale op de energierekening energiebelastingkorting voor de duurzame elektriciteit die ze met Wageningen op Zon bij het Marin opwekken.  We hebben als alternatief voor de kortingsregeling eind vorig jaar ook subsidie aangevraagd via de regeling Subsidie Duurzame Energieproductie (SDE+) van de Rijksoverheid en deze exploitatiesubsidie ook toegekend gekregen. Het gaat om een bedrag van max. €309.000 over 16 jaar dat gekoppeld is aan de productie. Het financiële voordeel is vergelijkbaar met de regeling belastingkorting maar er zijn belangrijke andere voordelen:

 • Mensen uit heel Wageningen (en de omliggende gemeenten) kunnen deelnemen!
  De beperking van postcodegebieden vervalt. Ook de gebieden 6703 en 6705 kunnen meedoen.
 • Bij verhuizen kan je participatie gewoon doorlopen.
  Bij de regeling verlaagd tarief moet je je participatie verkopen als je uit de ‘postcoderoos’ verhuist. Dat is nu niet meer nodig.
 • Als je meer opwekt via Wageningen op Zon dan je eigen verbruik is dat geen probleem.
  Bij de regeling verlaagd tarief krijg je geen belastingkorting als je in een jaar eens meer zou opwekken via Wageningen op Zon dan je eigen verbruik. Dat maakt nu niet meer uit.
 • Mensen kunnen bij hun eigen energieleverancier blijven als ze dat willen.
  De regeling verlaagd tarief energiebelasting wordt uitgevoerd door de energieleveranciers en bv. NUON voert de regeling niet uit. Voor huishoudens met een meerjarig contract bij NUON was de deelname lastig. Deze beperking vervalt, u kunt bij uw eigen leverancier blijven als u dat wilt.