Wanneer wordt de zonnecentrale opgeleverd?

Dak zonnecentrale MARINWat is de planning? Wanneer krijg ik mijn eigen stroom geleverd? Het tijdpad voor de ontwikkeling en realisatie van een zonnecentrale (circa 1 jaar) is veel korter dan voor een  windpark (7 jaar). Daarom voegt investeren in zonnestroomdelen echt nieuwe duurzame opwekkingscapaciteit toe, waar winddelen op dit moment investeren in al bestaande windmolens betekent.  Maar dat ene jaar dat hebben we toch wel nodig. We denken dat het systeem in het eerste kwartaal van 2015 gerealiseerd kan worden. Leest verder voor meer informatie over de status van ons project.

Netaansluiting. We hebben inmiddels de offerte van Liander binnen voor de eigen netaansluiting voor ons zonne-energiesysteem. Zo weten we zeker dat onze zonnecentrale geen enkele invloed heeft op het eigen elektriciteitsnet van MARIN en op de gevoelige metingen van MARIN. Er daarvoor een kabel van 200 meter getrokken worden van de kop van de diepwatertank naar een trafohuisje van Liander in de Beekstraat.

Aanbesteding zonne-energiesysteem. Een voorlopige offerte hebben we deze zomer aangevraagd. Dat was nodig voor de subsidieaanvraag bij de provincie. De definitieve offerteaanvragen zijn daaropvolgend uitgestuurd en deze maand willen de leverancier die het systeem met de beste prijs/prestatieverhouding aanbiedt selecteren.

Samenwerking met een energiebedrijf. We hebben een samenwerkingsovereenkomst met Qurrent doogesproken. Qurrent bood dit voorjaar als enig energiebedrijf de mogelijkheid om de door u zelf opgewekte stroom op de stroomnota af te trekken van uw stroomverbruik. Dat levert het meeste voordeel op. Alle baten en kosten kunnen dan via de stroomnota verrekend worden. Inmiddels zijn er meer energiebedrijven die deze mogelijkheid bieden. We verkennen nog de mogelijkheden die andere leveranciers bieden.